Французька розвідка: сили Асада застосували зарин у Хан-Шейхуні

Французька розвідка оприлюднила звіт, в якому стверджує, що сили президента Сирії Башара Асада застосували зарин раніше цього місяця на півночі Сирії і що Асад чи його найближче оточення наказали здійснити атаку.

«Немає сумніву в тому, що був застосований зарин… Немає сумніву у відповідальності сирійського режиму, зважаючи на виробництво зарину, який був застосований», – заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро 26 квітня після презентації звіту.

У розсекреченому звіті на шести сторінках йдеться про те, що таких висновків дійшли після аналізу зразків, зібраних після удару на землі, і зразка крові жертви атаки.

У документі сказано, що серед елементів, знайдених в зразках, був гексамін, який є ознакою зарину, виробленого сирійським урядом.

У звіті також вказано, що бойовики, які діють у цьому районі, не мають можливості розробляти і використовувати таку зброю, і що «Ісламської держави» не було в цьому регіоні.

Щонайменше 87 людей загинули внаслідок ймовірної хімічної атаки у Хан-Шейхуні, після чого США завдало удару по авіабазі сирійських сил – вперше за шість років війни в Сирії.

Дамаск і Москва, головний союзник Асада у шестирічному сирійському конфлікті, стверджують, що токсичний газ з’явився в атмосфері, коли авіація урядових сил влучила по складу антиурядових повстанців. Ці твердження заперечують США та інші країни.

leave a comment: