Тіллерсон закликав Сенат США схвалити членство Чорногорії в НАТО

Державний секретар США Рекс Тіллерсон звернувся до лідерів Сенату з закликом схвалити пропозицію про вступ Чорногорії до НАТО, заявивши, що це «в інтересах Сполучених Штатів».

У написаному раніше в березні листі, про який засоби інформації повідомили 21 березня, Тіллерсон стверджує, що членство Чорногорії в оборонному альянсі підтримуватиме тіснішу інтеграцію, демократичні реформи, торгівлю, безпеку і стабільність на Балканах.

Голосування в Сенаті з цього питання було відкладене на кілька місяців через заперечення з боку двох сенаторів-республіканців, Ренда Пола і Майка Лі. Ренд Пол, зокрема, поставив під сумнів, чи буде розумно розлючувати Росію, яка виступає проти розширення НАТО. Він також вважає, що така маленька країна, як Чорногорія, не зможе відігравати суттєву роль у захисті Сполучених Штатів.

Чорногорія, населення якої становить 650 тисяч людей, сподівається отримати схвалення свого членства від усіх 28 країн, які нині входять до НАТО. У разі такого схвалення Чорногорія може стати повноправним членом альянсу на саміті в травні. Нині членство балканської країни в оборонному союзі підтримали 24 країни.

leave a comment: